نوشتن وصیت نامه و آشنایی با بهترین زمان برای انجام آن

نوشتن وصیت نامه و آشنایی با بهترین زمان برای انجام آن

همه ما می دانیم همان طور که روزی پا در این کره خاکی گذاشته ایم، روزی هم آن را ترک خواهیم کرد و باید روزی نوشتن وصیت نامه خود را انجام دهیم. اما واقعیتی که وجود دارد این است که همه ما مرگ را از خود بسیار دور می بینیم و مگر در مواردی مثل جنگ که احتمال کشته شدن بسیار بالاست، دست به تنظیم وصیت نامه نمی زنیم. از دید خداشناسان و مسلمانان جهان جایی برای گذر است و میان مرگ و زندگی هر فرد، فاصله چندانی نیست. با تکیه بر این باور انسان باید در تمامی مراحل زندگی خود به مرگ بیندیشد. مرگ را می توان شروعی دوباره در جهانی دیگر دانست که تمامی اعمال و افکار دنیا در زمان زندگی و حتی پس از آن در آن موثر خواهد بود.
همینک دست به قلم شوید که فردا دیر است و گفتن دور از جان شعارست که پیامبرمان ( درود خدا بر او باد) فرمودند: سزاوار نیست برای مرد مسلمان شبی را سحر کند مگر اینکه وصیّت او زیر سرش باشد. کسی که بدون وصیّت بمیرد به نادانی از دنیا رفته است.

وصیت نامه خود را چگونه بنویسیم؟فردا دیرست!

به عنوان وکیل و مشاور حقوقی در این سال ها درباره چگونگی تنظیم وصیت نامه پرسش هایی را پاسخ داده ام و اینک نکاتی را در همین باره می نویسم:
نوشتن وصیت نامه بسیار آسان است حتی نیاز به جملات و واژه های نامانوس و یا سنگین حقوقی و عربی ندارد، اما تنها لازمست چند نکته را بدانیم.
اول : آسانترین روش تنظیم وصیت نامه ، خودنوشت است. همینکه وصیت به خط و قلمتان نوشته و امضا و تاریخ (روز و ماه وسال )داشته باشد ، در همه جا پذیرفته می شود. البته وصیت نامه سری و یا رسمی هم می توان نوشت که تنظیم آن مستلزم تشریفات ویژه از جمله رفتن به اداره ثبت اسناد محل و یا دفترخانه اسناد رسمی است.همچنین در قانون پیش بینی وصیت در حالت فوق العاده نظامیان در حین جنگ نزد افسر هم رده خود و یا نزد دو نفر شاهد و یا بیماران نزد مدیر بهداری ارتش هم شده است.
دوم: خود را معرفی فرمایید! نام و نام خانوادگی را بنویسید اما حتما لازم نیست که به مشخصات کامل سجلی خود اشاره کنید.
سوم: هرچند بیشتر خوانندگان این نوشته مسلمان می باشند اما بهتر است در آغاز وصیت خود ، بر اصول عقاید و دین اسلام گواهی دهید ، یعنی گواهی بر یگانگی آفریدگار و فرستاده آخرینش پیامبر اکرم(ص) و پیشوایی حضرت علی (ع) و روز رستاخیز و بازگشت به سوی پروردگار.که این گواهی ها بیشتر از باب امر به معروف می باشند.
چهارم: بدهی های احتمالی خود به دیگران را بنویسید و بخواهید که از اموال به جامانده جبران بدهی تان شود.
پنجم: هرگونه خواسته مشروع خود را می توانید در وصیت نامه بنویسید از جمله اینکه می توانید خواستار چگونگی آیین کفن و دفن و انجام واجبات قضا شده تان مانند روزه و نماز باشید. انجام کار های دشوار را از بازماندگان نخواهید!
ششم: شما می توانید تا یک سوم از اموال برجای مانده خود را پس از مرگ به هرکس بدهید یا وقف کنید. شاید برای انجام واجبات قضایتان نیاز به پول باشد که از همین محل مجاز به وصیت می باشید.
هفتم: نمیدانم اصطلاح محروم از ارث کردن از کی رایج شده اما بدانید که نمی توانید هیچکس از مورثانتان را از ارث محروم بفرمایید!
هشتم: اگر خواستید می توانید یک نفر وصی را برای اجرای وصیت نامه تان معرفی نمایید اما بهتر است همان گونه که امیرمؤمنان (ع) در نهج البلاغه می فرماید ، خودمان وصی خود باشیم و آن چه از کارهای خیر که دوست داریم بعد از ما برای ما انجام دهند ، خودمان در زمان حیات انجام دهیم .
نهم: شما می توانید وصیتنامه تان را در پاکتی گذاشته و در آن را با چسب بسته جایی مانند لای قرآن گذاشته و دیگران را آگاه کنید. نگران تغییر نیت تان و گم شدن وصیت نامه پیش از مرگتان نباشید زیرا هرگاه اراده بفرمایید می توانید از نو آن را بنویسید و تاریخ آن را بروزرسانی نمایید.

وصیت نامه نویسی را میتوان یک فرهنگ دانست که از گذشته های دور وجود داشته است و نسل به نسل انتقال یافته است. شاید در نگاه اول نوشتن وصیت نامه کاری غم انگیز باشد، اما قطعا مزایای زیادی خواهد داشت. قطعا کسی که به فکر نوشتن وصیت نامه باشد، سعی می کند تا آثار و خاطرات بهتری از خود به جای بگذارد و به صورت مقطعی و کوتاه به این دنیا ننگرد. نگاهی عمیق و همه جانبه به عالم هستی داشته باشد و آن را در تداومی بی انتها بداند که می تواند در آن نقشی هرچند کوچک اما موثر داشته باشد.
در ادامه با شما در مورد نوشتن وصیت نامه و ضرورت نوشتن آن صحبت خواهیم کرد و نکاتی کاربردی در این زمینه بیان می کنیم. پیشنهاد می کنیم در ادامه همراه ما باشید. ما مطالعه این مقاله را به تمامی شما عزیزان پیشنهاد می کنیم.

آشنایی با نوشتن وصیت نامه

از قدیم الایام افراد میل به جاودانگی و ماندگاری داشته اند. این را می توان از مشاهده کتیبه ها، خط نوشته ها و سنگ تراشه ها متوجه شد. بسیاری از توصیه ها به صورت مکتوب و یا نقل قول، زبان به زبان و از نسلی به نسل دیگر رسیده اند و توصیه شده است تا آیندگان به آن ها عمل کنند. نوشتن وصیت نامه یکی از توصیه هایی است که در دین مبین اسلام به آن اشاره و تاکید شده است. این روزها وصیت نامه نویسی تا حدودی به یک سنت و فرهنگ تبدیل شده است.

چه زمانی برای نوشتن وصیت نامه مناسب است؟

در حقیقت هیچ کس نمی داند تا چه روز و ساعتی در این کره خاکی نفس می کشد. عدم توانایی ما در درک زمان مرگ موجب می شود تا همیشه در این زمینه هول و هراس داشته باشیم. به گفته پیامبر اکرم اسلام بهتر است به حسابمان رسیدگی کنیم پیش از آنکه به حسابمان رسیدگی شود. برای بررسی اعمال و حساب خود باید به ابعاد مختلفی اعم از اعمال عبادی و اجتماعی خود دقت کنیم.
منظور از اعمال عبادی، حقوقی است که از خدا بر گردن فرد است. به این حقوق پس از مرگ متوفی با یک سوم از دارایی هایش رسیدگی می شود. فرد باید پیش از مرگ در نوشتن وصیت نامه تعداد نماز و روزه قضا و کفاره های پرداخت نشده اش را اعلام کند تا پس از مرگ به آنها رسیدگی شود.


نظر کاربران

سیدمحسن خاتمی اشکذری
10 آذر 1401
اخ که وصیتنامه بلد نبودم بنویسم وبرایم دشواری در اماباخواندن این متن هادوست دارم اولین وآخرین وصیت خودرابنویسم
سوسن صرخی موسوی
10 خرداد 1402
سلام خسته نباشید سوالی که داشتم چرا فقط یک سوم میشه از دارایی و بخشید به مورث چرا همش و نمیشه بخشید