بحث (1) قانون سربازی برای همه مشمولان یکسان است، حتی فرزند شخص اول مملکت را هم خودم به جبهه اعزام کردم. روحانیون هم به سربازی می روند و متناسب با سطح تحصیلات حوزی خدمت دارند اما اگر کسی بخواهد معاف شود می تواند طبق قانون از وکیل برای پیگیری معافیت یا عدم معافیت خود استفاده نماید .
بحث (2) تاکنون پسر چند نفر از مدیران درجه اول کشور، از وزیر، نماینده مجلس تا حتی فرماندهان نیروهای نظامی به سربازی رفته است. چرا روحانیون به سربازی نمی روند؟
بحث (3) البته بسیار دیده شده که فرزند نماینده مجلسی معاف شده است که دلیل هم سابقه جبهه، آزادگی، جانبازی و بسیجی بودن آن نماینده است که توانسته فرزندنش را معاف کند. دو نماینده مجلس دنبال معافیت برای پسرانشان بودند و از دیوان عدالت هم حکم گرفتند اما معافیت شامل فرزندان آنها نمی شد و برای همین مجبور به اعزام شدند. همه در برابر قانون سربازی مساوی هستند و هیچ نفاوتی ندارند
بحث (4) معافیت های بسیاری داریم؛ مشمولان می توانند از آن استفاده کنند. مشمولی اگر اعلام کند من فلان پروژه و طرح را دارم و بخشی از پروژه ها و طرح های را اجرا کند پس از اجرا، به او پایان خدمت تعلق می گیرد. همچنین مشمولان کارشناسی ارشد به بالا اگر پروژه ای بدهند که مربوط به نیروهای مسلح باشد و با موفقیت اجرایی شود هم از 2 تا 18 ماه معافی خدمت می گیرند .
بحث (5) بخشودگی سربازان فراری :
كلیه سربازان فراری كه تا پایان سال 86 فراری محسوب می شوند مورد عفو قرار گرفتند. این عفو و بخشودگی مشروط بر این است كه این افراد تا پایان شهریور ماه سال 1392 خود را به سازمانی كه در آن مشغول به خدمت بوده اند معرفی نمایند.این سربازان بدون اینكه به مراجع قضایی معرفی و به جرم آنها رسیدگی شود به یگان خدمتی خود مراجعه و مابقی خدمت سربازی را سپری می كنند. مدت خدمت سربازان فراری بخشوده شده بر اساس مدت زمان خدمت سربازی در موقع فرار آنها می باشد یعنی اگر در زمان فرار آنها مدت خدمت آنان 18ماه بوده، همان مدت خدمت را سپری می كنند.
بحث (6) كسانی كه سرباز فراری سال 86 به ماقبل هستند اگر از مهر ماه خود را معرفی نمایند شامل این عفو و بخشودگی نمی شوند و مطابق قانون با آنها به عنوان سربازان فراری رفتار می شود بنابراین برای رسیدگی به جرم آنها ابتدا بایستی مراجع قضایی معرفی می شوند و بعد از رسیدگی به جرم آنان، به یگان خدمتی معرفی و مابقی خدمت سربازی خود را سپری می نمایند.
بحث (7)مدت خدمت سربازی :
مدت خدمت سربازی فعلا تغییری پیدا نمی كند و همچنان خدمت سربازی 21 ماه است؛ همچنین مدت خدمت در مناطق عملیاتی 18ماه، مناطق محروم و بد آب و هوا 19ماه، برای دستگاه های دولتی و یگانهای حفاظت فیزیكی 21ماه و سایر كاركنان مامور به دستگاه های دولتی 24ماه می باشد.
بحث (8) یک سوال همیشه درباره سربازی وجود داشته است؛ چرا سربازی در ایران حرفه ای نمی شود؟ برخی می گویند در زمان صلح می توان قانون را به گونه ای تغییر داد که سربازی مانند کشورهای دیگر حرفه ای شود.
بحث (9) پس از انقلاب فرانسه که دموکراسی مطرح شد، ارتش که جزیی از طبقه اشراف بود، مردمی شد، به همین دلیل سربازی را عمومی کردند. دلیل هم این بود که در زمان جنگ، عده خاصی، مردم را بسیج می کردند تا به جنگ بروند و کشته شوند، در زمان صلح هم آن طبقه اشراف نظامی، مردم را غارت می کردند. به همین دلیل نظام را عمومی کردند. پس از آن هم سربازی به ایران وارد شد. بنابراین سربازی مانند بسیاری از علوم و تکنولوژی، از کشورهای دیگر به ایران وارد شد. کشورهای اروپایی تا زمانی که احتمال حمله نظامی زمینی می دادند، سربازی عمومی داشتند و حتی در آن زمان اروپایی ها از کشورهای عربی و آفریقایی می خواستند که ارتش مردمی داشته باشند و به آنها انتقاد می کردند. پس از جنگ سرد و اطمینان از وجود نداشتن جنگ زمینی، 40 کشور تصمیم گرفتند سرباز حرفه ای داشته باشند.
بحث (10) در آمارهایی که منتشر می شود، حدود 120 کشور، سرباز حرفه ای دارند.
بسیاری از کشورها، هیچ گاه زیر بار ارتش عمومی نرفتند و به همین دلیل اصلا سربازی به معنای عام نداشتند که بخواهند حرفه ای کنند. اما در ایران امکان حرفه ای شدن سربازی وجود ندارد. متاسفانه برخی می گویند در ایران هم باید سربازی را حرفه ای کرد. کشور ما از نظر سوق الجیشی و تهدیدات و راهبرد دفاعی از اساس با دیگر کشورها تفاوت دارد. استراتژی دفاعی ما مردمی است و می دانیم که اگر دشمن بخواهد تعرض کند و جنگی تعیین کننده باشد، به هر حال باید از زمین ورود پیدا کند. به همین دلیل است که می بینیم دشمن به بسیج به عنوان پشتیبان اصلی نیروهای مسلح، حمله می کند و به سربازی انتقاد می کند. بنابراین در ایران مثل برخی از کشورها که نیروهای نظامی را جدا کردند و طبقه اشرافی نظامی بوجود آوردند، نخواهیم داشت و نیروهای مسلح ما مردمی هستند.
بحث (11)در این صورت باید انتظار داشت برای خوشایند شدن سربازی باید کاری کرد.
این که بگوییم به سربازان پول می دهیم تا این دوران را برایشان خوشایند کنیم هم یک شعار است چون تسهیلات تنها لازمه بها دادن به سرباز و سربازی نیست. مطمئنم اگر باز هم کشور ما با خطر مواجه شود قطعا جوانان ما به میدان می آیند. بنابراین رسانه های ما باید در مورد سربازی و شرایط آن فرهنگ سازی کنند تا این دوران دوست داشتنی و خوشایند شود.
بحث (12) بحثهای زیادی درباره تغییر قانون سربازی مطرح می شود و برخی این قانون جدید را سختگیرانه می دانند. چه ضرورتی برای تغییر قانون سربازی وجود داشت؟
در نظام جهوری اسلامی ایران قانون خدمت وظیفه عمومی در سال 63 تصویب و در سال 64 اجرایی شد. تا سال 64 آخرین قانونی که در زمینه خدمت سربازی جاری بود مربوط به سال 1350 می شد لذا در زمان جنگ ضرورت هایی مشاهده شد تا تغییرات اساسی در قانون و آیین نامه های اجرایی ایجاد شود. از آن سال به بعد قانون بالغ بر 54 بار مورد اصلاح قرار گرفت. اما تعدد قوانین مثل سرباز معلم، سرباز جهاد کشاورزی، قانون هیئت علمی، قانون واگذاری سرباز به قوه قضائیه و غیره باعث پیچیدگی کار شد، لذا تصمیم گرفته شد تا قانون سربازی مصوب سال 64 با تحولی اساسی روبه رو شود. لذا ما لایحه ای تنظیم کردیم و در در سال 86 به مجلس پیشنهاد دادیم. بعد چند بار حذف و اضافه، طرح اصلاح موادی از قانون خدمت وظیفه عمومی مهر 88 در 84 ماده در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید، اما پس از آن شورای نگهبان در 2 نوبت در آبان و اسفند 88 موضوع را بررسی و ایراداتی به آن وارد کرد؛ ایراداتی که از سوی شورای نگهبان بر این قوانین وارد بود در 3 دسته ورود به اختیارات فرمانده کل قوا، بار مالی و ایراد شکلی آنها تعریف می شد. بر این اساس22 آبان امسال برای سومین بار مجلس درصدد اصلاح ایرادات مورد نظر شورای نگهبان برآمد و قرار شد اجرای موادی که بار مالی دارد، منوط به تامین بار مالی آن باشد.
نظر کاربران