زنان و مردانی که به دادگاه مراجعه می کنند مشکلات و مسائل گوناگونی دارند. شاید بتوان بدون تفکیک زن و مرد از یکدیگر مشکلاتی را که سبب می شود زنان و مردان برای آن به دادگاه مراجعه کنند اینگونه برشمرد؛ هیز و چشم چران بودن، بددهان بودن، بداخلاق بودن، عادت به تحقیر طرف مقابل، خساست بیش از اندازه، داشتن دست بزن و هر نوع خشونت خانوادگی، دورویی، وفادار نبودن، پایبند نبودن به خانواده، اعتیاد، ولخرجی مفرط، دروغگویی، نگاه کردن به طرف مقابل به عنوان یک دستگاه خودپرداز بانک و طلبکار بودن دائمی از طرف مقابل.پس باید به این فکر نشانه روید که وکیل خود باشید. شاید برای شما جالب باشد که بدانید هنگام ورود به دادگاه خانواده چگونه می توانید راه و چاره کار را یاد بگیری تا وکیل خود باشید و یک شکایت مناسب تنظیم کنیم. پاسخ به این پرسش بسیار ساده است. همسران پس از ورود به دادگاه در نخستین برخورد با فردی از جنس خود یعنی مردان در مواجهه با مردان و زنان در مواجهه با زنان، اطلاعات اولیه ای از حضور در دادگاه، نحوه شکایت و حرف هایی که باید در دادگاه عنوان کنند را به دست می آورند و چند جمله یا کلمه کلیدی و کاربردی و اغلب تکراری یاد می گیرند.
مثلا یاد می گیرند که در مقابل اتهام های طرف مقابل خود همه چیز را تکذیب کنند یا در مقابل درخواست مهریه از سوی همسر خود عنوان کنند که این خانم، زن منه ... می خوام باهاش زندگی کنم... مهریه شو هم می دهم، اما یکجا ندارم بدم و قسطی می دم .
زنان هم می آموزند که مثلا در مقابل تقاضای تمکین مردها شكایت كنند. در چنین فضایی پس از گذشت نیم ساعت هر فرد تازه واردی فکر می کند در زمینه مسائل حقوقی اطلاعاتی کامل دارد و نیازی به دانستن اینکه چگونه وکیل خود باشیم نیست . گاهی افراد خود را عقل کل می دانند و به واسطه همین چند ساعت محدود در دادگاه، حتی دیگران را هم نصیحت می کنند و به آنها راه و چاه می آموزند . می گویند من به شما یاد می دهم که چگونه وکیل خود باشیم .
ما به شما توصیه می کنیم اگر قصد دارید در زمینه مسائل خانوادگی اطلاعاتی کسب کنید واین موضوع که چگونه وکیل خود باشیم به جای مراجعه به چنین افرادی تنها از افراد صاحب صلاحیت تقاضای راهنمایی کنید. البته ما هم در این مطالب تلاش می کنیم تصویری واقعی از این محیط و مناسبات حاکم بر آن به شما ارائه کنیم اما شما هم بهتر است هنگام ورود به دادگاه تمام تصور خود از این محیط را که در فیلم ها و سریال های تلویزیونی دیده اید فراموش کنید و با واقعیت کنار بیایید وسعی کنید این را به خاطرآورید که باید وکیل خود باشید ؛ واقعیتی که اگر با آن درست برخورد کنید قطعا می توانید در دادگاه به نتیجه ای مطلوب برسید و دریابید که چگونه میتوانید وکیل خود باشیم. هنگام ورود به دادگاه بهترین راه برای کسب اطلاعات حقوقی، مراجعه به واحد مشاوره است. در این محل افرادی به عنوان وکیل و مطلع شما را به شکل مجانی راهنمایی می کنند، البته اطلاعات حقوقی تمامی آنها برابر نیست و خلق و خوی آنها نیز متفاوت است و گاه نوع راهنمایی های دو نفر از آنها با دیگری تفاوت می کند. برخی از آنها عادت دارند به جای راهنمایی حقوقی شما را نصیحت کنند.
گاهی نیز راهنمایی ها چندان دقیق و جزئی نیست و شما اگر طالب اطلاعات جدی تر و با راه حل های اجرایی تر هستید، باید هزینه وکیل را بپردازید. پس از مشورت با این وکلا، می توانید یقین حاصل کنید که تا چه حد شکایتی که می خواهید مطرح کنید، می تـواند به نتیجه مثبتی برسد تا این که وکیل خود باشید. در این مرحله و پس از تصمیم نهایی برای شکایت باید به واحد تنظیم دادخواست مراجعه کنید. این واحد در یکی از بخش ها و طبقات پایینی دادگاه واقع شده است. در این محل برای هر نوع شکایتی لایحه آماده و تایپ شده ای وجود دارد که در مقابل مبلغ بین یکهزار تا دو هزار تومان در اختیار شما قرار می گیرد.
در همین محل اوراق دیگری نیز وجود دارد که دیر یا زود از آن استفاده خواهید کرد؛ اوراقی مانند استشهادیه (برای دادخواست عسر و حرج) فرم معرفی داور (برای طلاق)، انواع دادخواست ها، دادخواست طلاق یکطرفه، لوایح دست نویس، فرم معرفی اموال (برای پرونده نفقه و مهریه)، تقاضای جلب (برای پرونده نفقه و مهریه) و ... لایحه دادگاه از یک برگ تشکیل شده و پس از تکمیل شدن باید به انضمام اسناد و مدارک مورد نیاز که بیشتر فتوکپی شناسنامه و عقد نامه است به واحد نقش تمبر ارائه شود.
با رعایت نکانت زیر می توانی بیاموزید که وکیل خود باشید:
در تنظیم شکواییه چند نکته و شرط لازم میباشد که عبارتند از :
1 - اهلیت داشتن:در جرایمی که تعقیب آن منوط به شکایت شخص زیان دیده از جرم است ، شخص باید اهلیت داشته باشد . اهلیت در قانون جمهوری اسلامی ایران داشتن سن لازم میباشد که در دختران سن 9 سالگی و در پسران سن 15 سالگی می باشد اما معمولا رویه عملی دادگاه سن 18 سالگی میباشد . در صورتی که فرد هنوز به سن لازم نرسیده باشد باید ولی یا قیم فرد نسبت به شکایت اقدام کند.
2 - شکایت شاکی:جرایمی هست که تنها با شکایت شاکی قابل پیگیری می باشد و فاقد جنبه های عمومی هستند مانند جرایم افترا، توهین و فحاشی و در این مسائل بلافاصله پس از تقدیم شکوائیه به دادسرا تعقیب و تحقیقات شروع می شود.
3 -اعلام و اخبار ضابتین دادگستری:در جرایم عمومی و غیر قابل گذشت با اعلام و گزارش ضابطین دادگستری تعقیب جرایم را دنبال می کند . قابل ذکر است که ضابطین قوه قضائیه در حال حاضر همان ماموران نیروی انتظامی می باشند در این حال در برخی موارد نیروی مقاومت بسیج ، سپاه پاسداران جمهوری اسلامی نیز به عنوان ضابطین دادگستری محسوب می شوند.
4 -اظهار و اقرار متهم
5 -جرایم مشهود
شکوائیه را میتوان در کاغذ معمولی صادر کرد و نیاز به کاغذ خاصی ندارد . در تنظیم شکوائیه باید به نکات زیر توجه داشت تا بتوانیم فرا بگیریم که چگونه وکیل خود باشیم.
1 - نام ، نام خانوادگی ، نام پدر و نشانی دقیق شاکی
2 -در موضوع شکایت با ذکر تاریخ و محل وقوع جرم ( تاریخ اعلام شکوائیه به داد سرا باید قید شود.
3 - در ضرر وزیان مالی که به مدعی وارد شده و قابل مطالبه می باشد...
4 - مشخصات و نشانی مشتکی عنه ( متهم ) یا مظنون
5 -ادله و اسامی و مشخصات و نشانی شهود و مطلعین
6 - شاکی بایدامضاء کند و به دادسرا یا دادگاه مربوطه ارائه کند.
7 - دادسرا یا دادگاه با برسی دستورات لازم را جهت پیگیری به ضابطین قضائی اعلام می کند.
اینگونه تاحدود زیادی آموختید که وکیل خود باشید.
نظر کاربران