وکیلی است که توانایی های لازم را دربه عهده گرفتن تمامی دعاوی حقوقی وکیفری داشته باشد و بتواند درکنار پرواز هم دوش پرنده ی عدالت تمام سعی خود را درجهت احقاق حق موکل خود به بهترین نحو ممکن به عمل آورد .
نکته (1) غیر از استعدادهای فطری و طبیعی ،برای اینکه یک بدانیم چگونه یک وکیل زبده باشیم باید یاد آور شویم استعداد سخنوری و فصاحت و بلاغت در بیان خیلی کمتر از آنچه تصور می رود لازم و ضروری است . برای آنکه وکیل بتواند حرف خود را به قاضی بفهماند و به او بقبولاند کافی است که در گفتار خود دقیق و ساده و صدیق و با علاقه و با حرارت باشد و افکار و عقاید خود را با وضوح کامل و به شکل پسندیده و جالب و موثری بیان نماید. قدرت استدلال، قدرت تخیل و ابتکار ، قدرت استنتاج ، داشتن طبع نقاد و نرمش و گسترش فکروقریحه ی روان شناسی نیز علاوه بر استعداد طبیعی لازم است.
نکته (2) انجام وظیفه غالبا مستلزم جسارت و شجاعت و شهامت خاص است .بعضا وکیل مجبور می شود تا در مقابل تصمیم یکی از مقامات به اعتراض بر خیزد یا در مقابل افکار عمومی ایستادگی کند و مخالفت نماید. وکیل باید آنقدر شهامت اخلاقی داشته باشد که از هیچ چیز نهراسد و وظیفه ی خود را هرچند مخاطره آمیز باشد بدون تشویش و تردید و تزلزل انجام دهد و افتخار استقلال فکر و آزادی دفاع را که از خصوصیات وکالت دادگستری است برای خود کسب نماید .دراین صورت است که وکیل زبده دادگستری شناخته می شود.
نکته (3) اطلاعات عمومی و حقوقی برای یک وکیل خوب : البته نباید توقع داشت که وکیل در کلیه علوم وفنون دنیای امروز تبحر داشته و صاحب نظر باشد لکن باید سعی کند که لااقل معلومات کافی در ادبیات و هنر و فلسفه و جامعه شناسی و تاریخ و علوم به دست اورد . باید پذیرفت که گاهی نقل یک بیت شعر تاثیرش بیشتر از استناد به ماده و قانون و رویه قضایی است . آنچه مطرح می کند بفهماند همه می دانند و فقط به قصد یاد آوری و نتیجه گیری ناچار به تذکر آن شده است اطلاعات عمومی باید با مطالعات حقوقی تکمیل و ترکیب شود.
نکته (4) قدرت کار برای یک : وکالت دادگستری مستلزم آن است که وکیل تمام وجودش را وقف آن کند .وی ممکن است ساعتها برای یک جلسه نیاز به مطالعه و کار داشته باشد . هرقدر که دفتر وی منظم باشد باز هم ممکن است که نیاز به کار بیشتر باشد و وی باید بتواند این خستگی مداوم و طولانی را به جان بخرد واین گونه به ما عملا آموزش خواهد داد که چگونه یک وکیل خوب باشیم.
نکته (5) وقت شناسی : در رابطه با موکل باید کاملا وقت شناس بوده ملاقات هایی که با موکل تعیین می کند به موقع حاضر شود.
نکته (6) ایجاد روابط دوستی و آشنایی : بهترین چیز برای وکیل آن است که از طریق محبت و نزاکت و ظرافت برای خود موکلینی فراهم نماید و از طریق دوستی موکلین خود را حفظ نماید.
نکته (7) عشق و علاقه به شغل وکالت کسی می تواند شکستهای پی در پی و پرکار و پرمشقت وکالت را تحمل کند که عاشق و دلداده این شغل باشد . چه رضایت خاطری بالاتر از اینکه وکیلی بتواند در پرونده مهم و مورد علاقه اش حکمی به نفع موکل خود به دست اورد و مورد اطمینان دادرس پرونده واقع شده باشد. وقتی وکیل می تواند از افتخار و احترام و رضایت مخصوص به وکالت دادگستری بهره مند گردد که خود او به این شغل و این مقام احترام بگذارد وو برای آن ارزش قایل باشد.
1 -اگر قرار است برای اولین بار به یک وکیل یا مشاور حقوقی مراجعه کنید به اندازه کافی در مورد توانایی های علمی و عملی، حسن شهرت، تعهد ، امانت داری و سایر خصوصیاتی که برای یک وکیل زبده لازم میدانید، تحقیق کنید. دوستان و آشنایان و بستگان شما که قبلاً برای پرونده خود در دادگستری، وکیل داشته و از عملکرد وکیل یا مشاور خود راضی بوده اند، معمولاً مرجع تحقیق خوبی هستند.
2 - اگر نمیتوانید از نزدیکان و افراد مورد اعتماد برای معرفی وکیل کمک بگیرید و مجبور هستید به تابلوها و تبلیغات اعتماد کنید از طرفی نگران اصالت هویت وکیل هستید میتوانید با مراجعه به کانون وکلا یا سایت اینترنتی آن، در مورد وکیل موردنظر تحقیق کنید.
3 - به تبلیغات روزنامه ها، مجلات، تراکت ها، اینترنت و توجه نکنید. همه آنچه در بروشورهای تبلیغانی نوشته میشود لزوماً واقعی نیست.
4 - مراقب کارچاق کن ها و واسطه ها باشید. در اطراف مراجع قضایی معمولاً افرادی در حال پرسه زدن هستند که وعده notهای آنها ممکن است برای شما وسوسه انگیز باشد. به هیچ وجه به جملاتی مانند: من با فلان ارتباط دارم یا دو سه روزه حکم را به نفعتان میگیرم و اعتماد نکنید. اطمینان داشته باشید کسیکه برای حل یک مساله قضایی قول ارتباط و نتیجه مثبت می دهد، وکیل یا مشاور حقوقی نیست. چراکه طول مدت رسیدگی به پرونده و نتیجه آن در دست وکیل نیست، بلکه این امور تحت اختیار مرجع قضایی است.
5 - به جای تمرکز و دقت بر روی سن و جنسیت وکیل، در مورد توانائی های او در انجام موضوع پرونده تمرکز کنید. اینکه گاهی میشنوید وکلای سالخورده باتجربه تر هستند یا وکلای جوان پیگیرتر از مسن ها هستند و یا اینکه خانم ها دلسوزتر از آقایان هستند یا آقایان شجاعت بیشتری در مواجهه با محاکم دارند، همه و همه نسبی است و عکس همه آنها نیز صادق است. پس بهتر است به جای تمرکز بر روی این موارد بر روی خصوصیاتی همچون حسن شهرت ، امانتداری و توانائی های علمی وکیل در حل مشکل تان، تمرکز کنید.دراین صورت علاوه براینکه وکیل خوب را یافته اید خود شماهم خواهید آموخت که که مانند خیلی از وکلا چگونه یک وکیل زبده باشیم.
لازم است بدانید کسی که عنوان وکیل یا مشاور حقوقی را احراز نموده، فردی است که حداقل دارای مدرک کارشناسی در رشته حقوق یا سایر رشته های مرتبط می باشد. داشتن این مقدار از تحصیلات، حداقل مدرک لازم برای ورود به مشاغل سختی همچون قضاوت، وکالت، و سردفتری اسناد رسمی است. قضات، وکلا و سردفتران پس از موفقیت در آزمونهای متعدد کتبی و شفاهی، برای اخذ پروانه مربوطه، دوره اختبار را نیز طی می کنند. پس هرگز انتظار نداشته باشید که دوستان، بستگان، واسطه ها، کار چاق کن ها و مشتری های دائمی دادگستری که هر روز بابت موضوعی جدید به دادگستری رفته یا برده می شوند، بتوانند همانند وکیل یا مشاور حقوقی شما را راهنمایی کنند.
6 - : قبل از مراجعه به دفتر وکالت و ملاقات حضوری با وکیل، در صورت امکان از طریق تماس تلفنی با وی مذاکره کنید. طرز پاسخگویی وکیل و مشاور به شما و اشتیاق وی برای حل مشکلتان بسیار تعیین کننده و مهم است. فراموش نکنید یک وکیل و مشاور واقعی کسی است که به مفاد سوگند نامه اش پایبند بوده و کمک به موکل را، وظیفه و تکلیف خود میداند. حال آنکه افراد غیر وکیل و شیاد فقط به فکر خالی کردن جیب شما هستند.
7 - قبل از مراجعه به دفتر وکالت، تمامی مدارک مربوط به پرونده یا موضوع را به همراه مدارک شناسایی خود، آماده کرده و به همراه داشته باشید. سعی کنید سوالات خود را از قبل یادداشت کنید تا آنها را فراموش نکنید.
8 -در حال حاضر وکالت در کشور ما تخصصی نیست. و یکی از عللی که وکالت را تبدیل به سخت ترین مشاغل نموده، تخصصی نبودن آن است. بنابراین، فرض بر این است کسی که عنوان وکیل را کسب نموده، کسی است که در تمامی امور اعم از حقوقی، کیفری، خانواده (اعم از طلاق، مهریه، نفقه، حضانت و ) و امور ثبتی و سایر مواردی که به نوعی با قانون در ارتباط است، دارای تبحر می باشد. با وجود این، بسیاری از وکلای دادگستری فقط در موضوعات خاص مانند طلاق، مهریه، تعهدات، قراردادها، شرکتها، قتل، کلاهبرداری، تصادفات، دیه، چک، خیانت در امانت و قبول وکالت مینمایند. اما این بدان معنی نیست که وکیل مورد نظر حق وکالت در موضوعات دیگر را نداشته یا تخصص مربوط به آن موضوع را دارا نیست. بلکه گزینش موضوعات خاص توسط وکیل به لحاظ تجربه بیشتر و میزان علاقمندی وکیل به آن موضوع می باشد.
9 - اگر توانایی پرداخت حق الوکاله را ندارید خوب است بدانید در پرونده های حقوقی با معرفی کانون وکلای دادگستری میتوانید از داشتن وکیل معاضدتی بهره ببرید.وکیل خوب می تولند معاضدتی باشد همچنین در برخی از پرونده های کیفری و به تشخیص دادگاه در موضوعات خاص، برای متهم وکیل تسخیری تعیین میگردد. در این خصوص میتوانید از مشاورین حاضر در مراجع قضایی یا اداره معاضدت کانون وکلای دادگستری کمک بگیریدکیست ؟
غیر از استعدادهای فطری و طبیعی ،برای اینکه یک بدانیم چگونه یک وکیل زبده باشیم باید یاد آور شویم استعداد سخنوری و فصاحت و بلاغت در بیان خیلی کمتر از آنچه تصور می رود لازم و ضروری است . برای آنکه وکیل بتواند حرف خود را به قاضی بفهماند و به او بقبولاند کافی است که در گفتار خود دقیق و ساده و صدیق و با علاقه و با حرارت باشد و افکار و عقاید خود را با وضوح کامل و به شکل پسندیده و جالب و موثری بیان نماید. قدرت استدلال، قدرت تخیل و ابتکار ، قدرت استنتاج ، داشتن طبع نقاد و نرمش و گسترش فکروقریحه ی روان شناسی نیز علاوه بر استعداد طبیعی لازم است.
نظر کاربران