وکیل حقوق بین الملل

وکیل حقوق بین الملل


وکیل حقوق بین الملل وکیلی است که علاوه بر داشتن مجوز رسمی وکالت به عنوان وکیل رسمی دادگستری باید آگاه به امور بین الملل و روابط بین المللی باشد. تسلط این وکیل بر زبان انگلیسی نکته ی قابل توجهی است که باید رعایت گردد.

قانون حاكم بر احوال شخصیة خارجیان مقیم ایران دراشراف وکیل حقوق بین الملل :احوال شخصیه از مسائل مبتلا به خارجیان در كشور است

از نظر حقوق ایران، چه قانونی حاكم بر احوال شخصیه خارجیان است؟

طبق ماده 7 قانون مدنی : اتباع خارجه مقیم در خاك ایران از حیث مسائل مربوط به احوال شخصیه و اهلیت خود و همچنین از حیث حقوق ارثیه در حدود معاهدات، مطیع قوانین و مقررات دولت متبوع خود خواهند بود.
اما واقعیت این است كه جواب این سؤال آسان نیست. زیرا از یك طرف، به سبب امكان تفسیرهای متفاوت، دكترین نیز چنانكه خواهیم دید، دچار تشتت آراست و از طرف دیگر ملاحظاتی كه در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران وجود دارد . طبق اصول حقوق بین الملل امكان تقسیم بیگانگان به خارجیان مسلمان و خارجیان پذیرفته شده است.

آیا تا کنون به هنگام اقامت ، تحصیل ، معاملات یا مسافرت در کشوری دیگر به مشکلی برخورد کرده اید که راهکار آنرا سخت و پرهزینه بدانید؟ و از حل کردن آن منصرف شده باشید؟ دراین جاست که به فکر وکیل حقوق بین الملل می افتیم.

مسافرت ، اقامت در کشورهای خارجی ، داشتن اموال و اعتبارات و مالکیتهای معنوی در سایر کشورها و انجام معاملات تجاری ، ازدواج و یا طلاق با اتباع آنها ویا حتی کوچکترین ارتباطات بین المللی مانند دریافت بسته های پستی در بعضی از موارد هموطنان مارا با مشکلاتی روبرو میکند که برای حل آنها نیاز به مراجعه به مراجع حقوقی و قانونی در سایر کشورها و یا مجامع بین المللی است .
ولی اگر ما بدانیم چگونه وکیل بین المللی شویم این مشکلات را نخواهیم داشت ویا برعکس مراجعه به مراجع قضایی ایران مورد نیاز اشخاص خارج از کشور میگردد ..
اما متاسفانه در بعضی از موارد نداشتن وکیل حقوق بین الملل و مجوزهای لازم مانند مجوز اقامت و یا عدم اطلاع از سیستم حقوقی وکلا مستقر در این کشورها و همچنین تصور صرف هزینه و زمان زیاد برای حل این مشکلات بسیاری از افراد را از دستیابی به حقوق از دست رفته خود محروم می سازد وبیش ازبیش ارجاع موضوع به وکیل حقوق بین الملل احساس می شود.

در حالیکه یک وکیل با دارا بودن ارتباطات موثر و مناسب با مجامع حقوقی بین المللی (وکیل حقوق بین الملل) از جمله عضویت در کانون بین المللی وکلا I.B.A و عضویت در گروه وکلای سرمایه گذاری اسلامی ISFIN و همچنین عضویت در ائتلاف کنوانسیون منع گسترش سالحهای شیمیایی CWC و همچنین ارتباط با دفاتر حقوقی و وکلا در کشورهای مختلف جهان از جمله فرانسه ، انگلستان ، اتریش ، هلند ، کانادا ، چین ، ترکیه ، و...

و همچنین همکاری با وکلا و اساتید حقوق بین الملل و تجارت بین الملل خدمات حقوقی بین الملل مورد نیاز را برای افراد ، سازمانها، شرکتهای داخلی و خارجی در سه بخش ذیل فراهم آورده است وبه یادآورمی شود که وکیل حقوق بین الملل متخصص دراین امور است :

1- ارائه خدمات حقوقی به موکلین مقیم ایران 2- ارائه خدمات حقوقی به موکلین خارج از کشور 3- ارائه خدمات حقوقی و مشاوره در تنظیم قراردادهای بین المللی

گزارش اتمام همایش بین المللی مصونیت در حقوق بین الملل درمورد وکیل حقوق بین الملل:

همایش بین المللی مصونیت در حقوق بین الملل که ۲۹ و ۳۰ آذر ماه ۱۳۹۱ توسط انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد و با مشارکت دبیرخانه کمیته ملی حقوق بشردوستانه هلال احمر، کمیته بین المللی صلیب سرخ، مرکز امور حقوقی بین المللی ریاست جمهوری و خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد به بررسی سیر تحولات حقوقی مصونیت مقامات عالیرتبه و نمایندگان دیپلماتیک آن ها در حقوق بین الملل و تشریح کارکردها و چالش های نوین پیش روی این پدیدۀ تقریباً کهن پرداخت واین بحث را که وکیل حقوق بین الملل چه ویژگی هایی دارد را به چالش کشانید.

ابتدا باید تعریفی از مصونیت داشته باشیم که این تعریف ارائه شد. گفته شد که مصونیت مانع و سدی برای جاری شدن صلاحیت محاکم داخلی و محاکم بین المللی می باشد.

می توان اضافه کرد که این سد، سدی دائمی نیست بلکه یک سد موقتی است و در مواردی درهای محاکم که به دلیل اعمال مصونیت بسته شده بودند، برای دادخواهی به روی افرادی که به هر دلیلی قربانی اعمال سازمان ها و دولت ها هستند باز خواهند شد. و این حقِ دادخواهی است که می توان گفت آثار سوءِ اعمال مصونیت به آن جلوه می دهد و سبب می شود که ایرادات زیادی توسط افکار عمومی و سازمان های غیر دولتی به این نهاد و تأسیسات آن گرفته شود و درصورتی که وکیل حقوق بین الملل شویم می توانیم بسیاری از آثار این سوء استفاده ها را بکاهیم.

در خصوص محدود شدن اصل مصونیت، باید در آغاز به این واقعیت توجه داشته باشیم که در مواردی این خود دولت ها و سازمان های بین المللی هستند که به دلایلی از مصونیت خود صرفنظر می کنند. یکی از این موارد که لحظاتی پیش یکی از سخنرانان مطرح کردند، مسالۀ سرمایه گذاری های خارجی و اجرای احکام داوری است. مورد دوم که می توان مثال زد و متأسفانه به آن توجه نشد این است که در قالب سازمان های بین المللی اگر مصونیت واین مسئله که وکیل حقوق بین الملل کیست مانع اجرای عدالت بشود، مقامات سازمان موظف هستند از آن فردی که از مصونیت برخوردار است، سلب مصونیت کنند. این قاعده در کنوانسیون های متعدد از جمله کنوانسیون ۱۹۴۶ راجع به مصونیت ها و مزایای ملل متحد به چشم می خورد. یک مورد دیگری که باز متأسفانه به آن اشاره نشد، این است که سازمان های پولی و مالی کلاً از مصونیت داشتن و برخورداری از مصونیت صرفنظر می کنند و در جهت این موضوع یعنی وکیل حقوق بین الملل نیز مانع تراشی می نماید . این هم به نظر امری طبیعی است. صندوق بین المللی پول و بانک جهانی اگر بخواهند به اهدافشان برسند، طبیعتاً مصونیت برایشان یک مشکل و معضل خواهد بود. پس در مواردی ما شاهد هستیم که خود سازمان ها یا خود دولت ها از مصونیت صرفنظر می کنند.

حقوق بشر و وکیل حقوق بین الملل :

از زمانیکه حقوق بشر و حقوق فرد جایگاه برتری در جامعۀ بین المللی پیدا کرده است، طبیعتاً این انتقادات به حقوق مصونیت بیشتر می شود. دوست داشتم که توجه خوانندگان را به رأی بسیار معروف تاجیک که توسط دیوان یوگوسلاوی سابق در سال ۱۹۹۵ صادر شد جلب کنم. در این رأی جملات بسیار زیبایی نهفته است و به صراحت گفته شده است که هدف هر نظام حقوقی اعتلای جایگاه فرد و حق فرد است واگر دراین جهت که چگونه وکیل بین المللی شویم قدم پیش نگذارد و نظامی که این را نادیده بگیرد نظام مطلوبی نخواهد بود. این سخن، سخن بسیار زیبایی است و باید تلاش کرد که در هر نظامی هدف را اعتلای حقوق فرد و آموزش وکیل خود بودن واینکه چگونه وکیل بین المللی شویم قرار دهیم ولی باید جایگاه دولت را نیز مدِّ نظر قرار گیرد. دولت ها طبیعتاً با دستیابی و دسترسی به چنین هدفی مخالف هستند و کوشش می کنند مخالفت کنند. دولت ها به این دلیل که می خواهند حقوق بین الملل همچنان دولت محور باشد و نه فرد محور، مقاومت می کنند. بنده شخصاً فکر می کنم که تقابل بین این دو گرایش سبب می شود که تحول حقوق بین الملل و بویژه تحول تأسیسی که مدِّ نظر قرار دادیم کُند باشد و از هدف آرمانی جامعه بین المللی که ارجاع به وکیل حقوق بین الملل بسیاری از مشکلات بین المللی راحل می کند دور گردیم. به این مسأله در یکی از سخنرانی ها اشاره گردید و ایراد گرفته شد که چرا تحول حقوق بین الملل مصونیت کُند است.


نظر کاربران