وکیل دادگستری

وکیل دادگستری

احتمالا برای شما پیش آمده است که به یک مشکل حقوقی برخورده باشید و برای حل آن نیاز به یک وکیل داشته باشید. اما مسئله اصلی اینجاست که به چه وکیلی می توانید اعتماد داشته باشید و مسائل حقوقی خود را به او بسپارید. با توجه به این موضوع ما در مقاله وکیل کیست به طور کامل درباره شغل وکالت و وظیفه یک وکیل صحبت کردیم.

وکیل به فردی گفته می شود که از سوی شخصی مامور می شود تا کار حقوقی مورد نظر را انجام دهد و برای این کار یک قرارداد که مطابق با قوانین حقوقی و مدنی باشد بین طرفین بسته می شود، به این کار وکالت گفته می شود. سوال دیگری که ممکن است بارها در ذهن شما شکل گرفته است این است که وکیل پایه یک دادگستری به چه کسی گفته می&zwnjشود.

در این مقاله قصد داریم شما کاربران را با کیستی وکیل دادگستری و ویژگی های خوب یک وکیل دادگستری آشنا کنیم تا بتوانید در موقعیت های مختلف حقوقی بهترین انتخاب را داشته باشید. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

وکیل پایه یک دادگستری 

همانطور که می دانید و یا شنیده اید، وکالت صرفاً یک شغل نیست بلکه مسئولیت های سنگینتر و فراتر از یک شغل معمولی را با خود به همراه دارد که وکیل آن را به دوش می کشد. مسئولیت هایی که علاوه بر تعهدات حرفه ای، مسئولیت انسانِ آگاه بودن و یک بالِ فرشته ی عدالت بودن، بر او تحمیل کرده است که وکلای پایه یک دادگستری ایران نیز از این قائده مستثنی نیستند.

بنابراین می توان نتیجه گرفت که وکیل فقط مسئولیت های قانونی خود را نمی پذیرد بلکه با انتخاب این شغل تصمیم گرفته است که رسالت انسانی و الهی را نیز به عهده بگیرد. درحقیقت اگر بخواهیم بگوییم، او بر تمام مسئولیت های خود عالم و آگاه است و پای آن را امضا کرده است. همانطور که خدا می گوید:

خداوند از دانشمندان ِ - هر جامعه-پیمان گرفته که در برابر شکمبارگی ستمگران وگرسنگی ستمدیدگان سکوت نکنند.

و همچنین امام علی(ع) می فرماید:

مسئولیت احقاق حق! وظیفه ای که خداوند حداقل در زمین اجرای آن تا سر حدِّ امکان از وکیل خواستار است.

وکیل پایه یک دادگستری کسی است که پس از به پایان رساندن دوره لیسانس و پس از کسب مدرک لیسانس در زمینه فقه یا حقوق، اقدام به شرکت در آزمون پذیرش کارآموزی کانون وکلای دادگستری کند و آن را با موفقیت پشت سر بگذارد. البته باید توجه داشت این آزمون تنها یک بار در سال برگزار می شود و در آن رقابت بسیار سنگینی وجود دارد.

هنگام قبولی در آزمون فرد باید استعلاماتی را نظیر گواهی عدم اعتیاد، عدم سوء پیشینه و ... را ازطریق پزشکی قانونی انجام دهد و آن را به نهادهای امنیتی و اجرایی تحویل دهد. پس از تایید این نمونه استعلامات فرد به عنوان کارآموز شناخته شده است و می تواند در دفترهای وکالت به عنوان یک کارآموز فعالیت خود را داشته باشد و جالب است بدانید برای اینکه این فرد به یک وکیل پایه یک دادگستری تبدیل شود باید به مدت دو سال به عنوان کارآموز نزد یک وکیل پایه یک دادگستری که به وکیل سرپرست معروف است فعالیت کند و با شرکت در تمامی جلسات دادرسی در زمینه های حقوقی و قضایی اطلاعات و تجربه کافی را به دست آورد.

همچنین در این پروسه فرد کارآموز باید هفته ای یک بار در جلساتی که کانون وکلا برگزار می کند شرکت کند و در کنار آن در آزمون ICDL نمره قبولی را کسب کند.

 در گام بعدی و پس از گذراندن مراحل فوق کارآموز باید در آزمونی شرکت کند و در آن آزمون که دارای دو بخش شفاهی و کتبی است نمره قبولی را به دست آورد و پس از به دست آوردن این نمره قبولی، فرد باید در مراسم سوگند و تحلیف شرکت کند و پس از این مراسم می تواند خود را به عنوان یک وکیل پایه یک دادگستری معرفی کند.

وکیل پایه دو دادگستری 

کارشناسان حقوق برای اینکه بتوانند بعد از دوره کارآموزی در حوزه های حقوقی مانند مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست و ... فعالیت کنند باید از طریق کانون وکلا و بر طبق قانون اخذ پروانه دادگستری 1376 و قانون استقلال کانون وکلا 1333 پروانه وکالت را کسب کنند.

برخلاف وكیل دادگستری كه زیر نظر كانون مجوز گرفته است ، وكیل ماده 187 نیز اگرجه وكیل دادگستری محسوب می شود ولی توانایی لازم را چه از لحاظ حقوقی و چه از لحاظ قانونی برای پذیرش دعاوی نخواهد داشت.

لازم به ذكراست وكلای 187 پس گذراندن دوسال به عنوان وكیل پایه دو {كه البته قید پایه دو صحیح نیست و بعدا مفصلا به آن خواهم پرداخت} می توانند پس تایید كانون وكلای دادگستری به عنوان وكیل دادگستری پایه یك به فعالیت خودشان دراین زمین ادامه دهند.

وکلای پایه دو دادگستری می توانند تنها در جرایمی مانند حبس های کمتر از 10 سال، جزای نقدی و شلاق  فعالیت داشته باشند. همچنین جالب است بدانید وکیل پایه دو دادگستری در محاکم حقوقی که دارای پرونده های مالی کمتر از 50 میلیون می باشند و یا پرونده هایی که خواسته غیر مالی دارند به جز طلاق و نکاح و.. می تواند فعالیت کند.

مساله استقلال وکیل دادگستری

وکیل به عنوان فردی است که آشنایی کاملی نسب به قوانین و پیچیدگی های قانونی دارد و از آن طرف می توان گفت که او می تواند بهترین انتخاب برای برقراری عدالت باشد. در کشور ایران لایحه استقلال وکلا با پافشاری های دکتر مصدق در اسفند ماه به تصویب رسید و روز هفتم اسفندماه به همین دلیل به نام روز وکیل نامگذاری شده است.

آیا می دانید مشخصه ها و ویژگی های یک وکیل پایه یک دادگستری مستقل چیست؟ مسئولین کانونهای وکلا اعتقاد دارندکه وکلای این مجموعه تا حدودی مستقل اند و قوه قضاییه با تشکیل مرکز وکلای ماده 187 و صدور پروانه برای تعدادی قابل توجهی از شهروندان، عملا به این استقلال نسبی کانونهای وکلا و وکلای تحت پوشش آن لطمه و خدشه واردکرده است. حال در این بخش قصد داریم شما را با مستقل بودن یک وکیل دادگستری آشنا کنیم:

مستقل بودن وکیل پایه یک دادگستری دارای دو حوزه است که به شرح زیر است:

  • حوزه استقلال نها دمتولی و اداره کننده وکلای دادگستری ازحاکمیت
  • حوزه استقلال وکیل پایه یک در ادای وظائف وکالتی

 آیا حضور وكیل دادگستری در جلسه دادگاه الزامی است؟

همانطور که گفتیم برای احقاق حق در مراجع قانونی حتما باید فردی متخصص و حرفه ای که به تمام قوانین حقوقی آشنایی دارد در دادگاه حضور داشته باشد. در اصل 35 قانون اساسی جمهوری اسلامی آمده است:

طرفین دعوا در همه دادگاه ها حق انتخاب وکیل دارند چنانچه توانایی انتخاب نداشته باشند لازم است تا امکانات لازم را برای انتخاب وکیل فراهم کرد

به طور کلی می توان گفت قرارداد وکالت یک قرارداد دو طرفه بین موکل و وکیل است و موکل میتواند اختیارات مورد نظر خود را به وکیل دهد تا در نبود او کارهایی را انجام دهد.

همه ما فکر می کنیم فقط در دادگاه باید وکیل حضور داشته باشد. در صورتی که در برخی امور اداری و حل کردن برخی از مسائل حقوقی باید یک وکیل حرفه ای پایه یک دادگستری اختیار کرد تا با مهارت و دانش خود در زمینه حقوق بتواند مسائل ایجاد شده را در کمترین زمان حل کند. همچنین افراد می توانند برای جلوگیری از مشکلات حقوقی اقدام به مشاوره از وکیل های حرفه ای کنند تا بسیاری از مشکلات قضایی و حقوقی پیش نیاید.

طبق قانون جدید التصویب در این موضوع تمامی اصحاب دعوا ضمن طرح دعوا و ارائه شكوائیه و دادخواست ، باید وكیل خود را معرفی نمایند. در صورت امتناع آنها ، دادگاه شخصی را كه دارای پروانه رسمی وكالت است به عنوان ، وكیل تسخیری معرفی خواهد نمود . در صورتی كه هركدام از طرفین دعوا نسبت به تعیین وكیل تسخیری اعتراضی داشته باشند در همان جلسه رسیدگی ، بررسی خواهد شد و اگر وارد باشد ، وكیل دیگری معین خواهد شد. علی ایحال در فرضی كه بخواهد درحین دعوا وكیل معرفی نماید ، به تشخیص دادگاه وكیل تسخیری بركنار خواهد شد.

سخن آخر

کارآموز وکالت کسی که در آزمون وکالت کارآموزی دادگستری قبول شده است و پس از آن پروانه کارآموزی را دریافت کرده است. این فرد در دوره کارآموزی می تواند در بسیاری از پرونده های حقوقی حضور داشته باشد و عموما افراد جامعه او را یک وکیل می دانند ولی جالب است بدانید آن فرد تا زمانی که در آزمون نهایی وکالت قبول نشده باشد به عنوان وکیل پایه یک دادگستری نمی تواند به صورت مستقل فعالیت کند و اختیارات محدودی نسبت به وکیل پایه یک دارد.

با توجه به اهمیت امور قضایی و حقوقی در جامعه امروزی، ما در این مقاله تصمیم گرفتیم شما را با وکیل دادگستری آشنا کنیم و برای شما شرح دهیم وکیل پایه یک دادگستری کیست و مسئله استقلالی او به چه صورت است. ممنون از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید.


نظر کاربران

مهی علی حسینی
12 دی 1401
باسلام بند زمینی جنب ملک پدری ۶۸خریدار نمودم ولی برادر بزرگم به کمک خانوادم تصرف نمود وبعداز چند سال حال بهد فوت فوروشند یکی ازوراث کپی خریداری شدداد به من چگونه مالم حقم بگیرم کسی باشد عدالت اجرا کند من دنیا ودعا واخرت وپاداشی همچون شریک خواهم بخشیدوکیل ویاعدالت گستر