لزوم وفای به عهد همواره در قوانین تمام کشور ها ، تعهدات بین المللی و مذاهب و فرق مختلف تاکید شده است.
هیچ شکی نیست که عدم وفای به عهد در تمام فرهنگ ها و جوامع نکوهیده است و با شخصی که در مقابل این قاعده جهانی قامت افراشته باشد به فرا خور میزان و اهمیت فعالیتش برخورد خواهد شد.
در اسلام نیز قاعده اوفو بالعقود یکی از قواعد حقوقی مهم است که مکاتب و گرایش های مختلف همگی به وجوب آن اتفاق نظر دارند و عقاید و تفاسیر مختلفی از فلسفه ایجاد آن ارائه کرده اند.
وفای به عهد امری است واجب و عدم انجام آن مستوجب مجازات (اعم از مجازات اخروی و دنیوی)
چکیده :
دامنه اوفو بالعقود یا همان وفای به عهد بسیار وسیع است و بررسی تمامی آن از قدرت و وقت این مقاله خارج است پس تمام سعی ما بر این است که یک نمای کلی از وفای به عهد ارائه دهیم تا به تدریج در مقاله های بعدی بتوانیم ابعاد بیشتری از آن را به بوته ی نقد و بررسی بکشانیم.
وفای به عهد از دید دیگر باعث سقوط تعهد هم می شود. یعنی هنگامی که شخص به تعهد خود در مقابل دیگری عمل نمود آن تعهد از بین می رود و شخص دائن نمی تواند بار دیگر تقاضای ایفای تعهد را نماید.
موضوع تعهد می تواند انتقال ، تسلیم ، ویا اجرای یک عمل باشد و تفاوتی نیز نمی کند که نعهد اجباری انجام شود یا اختیاری زیرا ملاک ایفای تعهدی است که به درستی بنا شده است.
بنیان نظری تحقیق :
تعریف وکیل چک بر گشتی :وکیل چک برگشتی ، وکیلی است که علاوه بر دریافت مجوز رسمی از کانون وکلای دادگستری و گذراندن پرونده های متمادی در امور مدنی خصوصا چک برگشتی بتواند به تمام ابعاد قوانین صدور چک و مقررات مربوط به آن تسلط کامل یافته و پرونده ی موضوع چک برگشتی را با موفقیت به پایان برساند.
نکته مهمی که اشاره آن به جاست این است که وکیل چک برگشتی باید به مزایای پیگیری چک برگشتی در اجرای ثبت وقوف کامل داشته باشد.
عملیات اجرایی و پیگیری چک در اجرای ثبت با سرعت بیشتری رسیدگی می شود ، زیرا اقدامات قضایی و رسیدگی دادگستری تشریفاتی دارد که به دلیل حجم پرونده ها در دعاوی باعث تاخیر در حصول نتیجه می شود.
پیگیری چک از طریق کیفری آن صرفا تا 6ماه پس از تاریخ صدور چک ممکن است والا مسموع نخواهد بود اما پیگیری از طریق اجرای ثبت بدون هیچ محدودیت زمانی صورت می پذیرد.
اگر به وکیل چک برگشتی مراجعه نکنید ممکن است با عدم رعایت قواعد خاص اوراق تجاری در نحوه اقامه دعوا و سایر موارد دچار مشکل شوید برای مثال فراموش کنید در ابتدای امر درخواست توقیف اموال را بدهید و بعدا بفهمید دیگر اموالی وجود ندارد که از طریق آن ها بخواهید به حق خود دست پیدا کنید.
برای رسیدگی های کیفری و حقوقی در دعاوی باید تمبر باطل کرد وگرنه داد خواست شخص زیان دیده به جریان نخواهد افتاد و هرگز رسیدگی نمی شود اما ، مراجعه به اداره ثبت این مشکل را نیز بر طرف می کند ، زیرا دیگر نیازی به ابطال تمبر ندارد.
البته ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که البته بعد از پایان مراحل پیگیری دارنده چک برای دریافت لاشه ی چک باید هزینه های اجرایی را تماما پرداخت نماید.
پرونده در اداره ثبت به دلیل کاهش تراکم رسیدگی زودتر به نتیجه می رسد ، زیرا تراکم کار نیز وجود نخواهد داشت.
البته رسیدگی پرونده در اجرای ثبت با وجود تمام محاسنی که بیان کردیم معایبی هم دارد که بنابر اختصار مقاله به طور موردی اشاره می نماییم.
1- اقداماتی که اداره ثبت انجام می شود صرفا علیه صادرکننده چک مجری است و بازداشت سایر مسئولان چک منوط است به طرح دعوی کیفری ، دادسرا ، و پیگیری پرونده به صورت تشریفاتی.
2- پیگیری در اداره ثبت یک پیگیری حقوقی است و ضمانت اجرای چندانی ندارد اما پیگیری در محاکم کیفری باعث می شود که صادرکننده از بیم کیفر هم که شده سریع تر مبلغ مذکور در چک را پرداخت نماید.
3- توقیف اموال صادرکننده چک در اجرائیه ثبت ممکن نیست. پس اعمال ماده 2قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی عملا منتفی می شود.
4- در صورت مغایرت امضاء صادر کننده چک با نمونه امضای داخل بانک باعث می شود پیگیری از طریق اجرای ثبت ممکن نباشد.
5- اگر چه مراجعه به اجرائیه ثبت سریع تر است اما اطمینان عمل کمتری دارد.
6- عدم مغایرت امضاء با اصل امضاء یکی از عوامل محکومیت کیفری صادرکننده سند می باشد بر خلاف اجرائیه ثبت.
نتیجه گیری :
به نظر نگارنده درصورت بالا بودن مبلغ چک به نظر می رسد بهترین راه وصول وجه چک طرح دعوای کیفری باشد که علاوه بر توقیف اموال شخص صادرکننده چک ، بتوان از ضمانت اجراهای قوی تر در جهت وصول وجه چک انجام داد.
وکیل چک برگشتی وکیلی است که باید علاوه بر تمام نکات مندرج در این مقاله به هزاران نکات حقوقی دیگر در مورد صدور چک بلامحل اشراف داشته باشد.
نظر کاربران