چگونه وکیل شویم؟

چگونه وکیل شویم؟

در ایران قبل از ورود به کانون وکلا، کارآموزی اجباری وجود ندارد و شما به طورمعمول بدون تجربه کاری در آزمون وکالت شرکت می کنید و چگونه وکیل شدن را می آموزید. تمام دانسته های شما نظری است و با دستگاه قضایی تماس مستقیمی ندارید. اما در امریکا تمام دانشکده های حقوق چه در طول سال تحصیلی و چه در تابستان واحدهایی درجهت چگونه وکیل شدن برای کارآموزی و چگونه وکیل شدن علاقه مندان به عنوان یک وکیل متبهر درآینده دارند که می توانند با معرفی و همکاری این دانشکده ها در دفاتر و موسسات حقوقی و دادگاه ها کار کنند.

این در بعضی دانشکده ها الزامی است. امتیاز این دوره علاوه بر تجربه کار حقوقی فراهم شدن امکان انتخاب گرایش خاص حقوقی برای فعالیت در آینده است. کلینیک هایی وجود دارند که به صورت مشترک با دانشکده ها، دادگاه ها و برخی سازمان های غیردولتی دانشجوها را برای چگونه وکیل شدن وکار حرفه ای وکالت تربیت می کنند و آنها را در چگونگی وکیل شدن یاری می دهند.

به طوری که می توانند در برابر دادگاه حاضر شوند و به بعضی شهروندان نیازمند به خدمات حقوقی کمک کنند. این ارتباط تنگاتنگ سازمان های مرتبط با امور حقوقی و وکالت باعث می شود که بیشتر فارغ التحصیلان حقوق پس از پایان تحصیل می دانند در چه زمینه ای می خواهند فعالیت کنند که این وضعیت کاریابی آنها را تسهیل می کند.

برخلاف کسانی که در ایران درس می خوانند و به دنبال چگونه وکیل شدن شدن هستند بعدازاینکه فارغ التحصیل می شوند و راه های گوناگونی جلو پای آنها باز نیست و محدود به انتخاب وکالت، قضاوت، سردفتری و مشاوره در ادارات و برخی شرکت ها هستند، در آنجا اگر تجربه کاری نداشته باشید به شما کار نمی دهند پس باید توجه داشت که ملاک ها ی چگونه وکیل شدن نیز محدود می باشد.

خیلی وقت ها دادگاه ها و موسسات یا دانشگاه ها به آنها پول می دهند.آیا درکشور ما چنین کارهایی در راستای چگونه وکیل شدن انجام می شود؟؟؟؟ مسلما خیر با توجه به تفاوت نظام حقوقی فدرال و ایالتی و مقررات ایالت های مختلف این امکان فراهم است که مثلاً دانشجوی علاقه مند به فعالیت در ایالت نیویورک با هزینه دانشگاه درجهت چگونه وکیل شدن به دادگاه های ایالت فلوریدا برود و سه ماه کارآموزی کند .

در واقع در هر دوره ای دادگاه ها می توانند تعداد مشخصی دانشجو را از طریق دانشگاه ها و کانون های وکلا بپذیرند که تحت نظارت وکلا کارآموزی کنند نهایتا به باور چگونه وکیل شدن برسند ودرپایان امر وکیل شوند. این افراد باید به کسانی که خدماتی ارائه می کنند بگویند که وکیل نیستند و توانایی آنها و صلاحیتشان چقدر است.

آنها بیشتر کار اجرایی و اطلاع رسانی می کنند. یکی از ویژگی های این دوره ها این است که دانشجوها ترسشان از حضور در دادگاه و دادگستری از بین می رود و ضمن آموزش حضور در آنجا برایشان عادی می شود و چگونه وکیل شدن را می آموزند.

باتوجه به بازار شغلی وکالت و افزایش علاقه مندان در این حوزه در این مقاله تصمیم گرفتیم به سوال چگونه وکیل شویم پاسخ دهیم. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

مراحل تحصیلی وکالت

در ابتدا علاقه مندان هنگام ورود به دبیرستان باید رشته انسانی را انتخاب کنند و بعد از سه سال تحصیل در این پایه خود را برای کنکور کارشناسی آماده کنند و سپس وارد رشته حقوق شوند. جالب است بدانید بعد از چهارسال تحصیل و دریافت لیسانس و بعد از آن کسب کارشناسی ارشد افرادی که در رشته های مانند حقوق خصوصی، حقوق سردفتری، حقوق ثبت اسناد و املاک، حقوق اسناد و قراردادهای تجاری، حقوق بین الملل، حقوق حمل ونقل، حقوق جزا و جرم شناسی، حقوق کیفری اطفال و نوجوانان، حقوق عمومی، حقوق نفت و گاز، حقوق بشر، حقوق مالکیت فکری، حقوق اقتصادی، حقوق دادرسی اداری، حقوق هنری و ادبی، حقوق محیط زیست، حقوق تجارت بین الملل، حقوق خانواده، حقوق تجاری اقتصادی بین المللی، حقوق شرکت های تجاری، حقوق ارتباطات، مدیریت نظارت و بازرسی، مدیریت اصلاح و کیفرهای قضایی، مدیریت دادگستری نیز می توانند به شغل وکالت روی آورند.

همچنین توجه داشته باشید افرادی که در حوزه علمیه نیز درس خواندند می توانند با گذراندن آزمون به تحصیل در رشته حقوق روی آورند.

افراد باید پس از کارشناسی ارشد خود را برای آزمون وکالت آماده کنند و پس از قبولی در آزمون وکالت باید وارد دوره کارآموزی وکالت خود شوند. که در این دوره فرد باید در دفتر کسی به نام وکیل سرپرست کار کند و در 36 دادگاه مختلف مانند حقوقی، کیفری، خانواده و... شرکت کند و در پایان دوره کارآموزی یک پایان نامه تحقیقی ارائه دهد.

اما داستان اینجا تمام نمی شود و فرد متقاضی پس از گذراندن کارآموزی باید در آزمون اختبار شرکت کند که دارای دو مرحله کتبی و شفاهی می باشد و در شش رشته حقوق جزا، حقوق تجارت، آیین دادرسی کیفری، آیین دادرسی مدنی، حقوق ثبت و حقوق مدنی برگزار می شود. افراد پس از آزمون کتبی و دریافت نمره قبولی باید در مصاحبه شفاهی شرکت کند.

در آزمون شفاهی یکی از وکلای کانون دادگستری پرونده ای را انتخاب می کند و آن را برای شما شرح می دهد و بعد از آن شما باید به صورت شفاهی توضیح دهید و مشکل آن پرونده را حل کنید. هنگامی که در آزمون شفاهی قبول شدید باید مراسم قسم خوردن یا همان تحلیف را بگذرانید.

منابع آزمون وکالت

اگر قصد دارید در آزمون وکالت شرکت کنید باید یک سری منابع برای خود داشته باشید و براساس آنها در کنکور شرکت کنید. منابع آزمون وکالت به شرح زیر است:

قانون مدنی قانون تجارت قانون مجازات اسلامی قانون آئین دادرسی مدنی قانون آئین دادرسی كیفری اصول فقه قانون مدنی در نظم حقوقی كنونی محشای قانون مجازات اسلامی

موارد مهم در خصوص آزمون وکالت

اگر قصد دارید به یک وکیل حرفه ای تبدیل شوید باید به یک سری موارد مهم توجه داشته باشید:

قبولی در آزمون کارآموزی وکلای دادگستری و اتمام موفقیت آمیز دوره کارآموزی و اختیار کانون وکلای دادگستری داشتن 25 سال سن یا بیشتر(بعدا متعاقب مصوبه هیات مدیره اتخادیه کانون های وکلا ی دادگستری جمهوری اسلامی ایران) این بند حذف گردیده است .تبصره : سن داوطلبان در زمان ثبت نام جهت شركت در آزمون نباید در استان تهران بیش از40سال و در سایر استانها بیش از50 سال باشد. اعتقاد داشتن به احکام و مبانی دین مقدس اسلام و التزام عملی به آن وفاداری به نظامی جمهوری اسلامی ایران نداشتن سوء پیشینه موثر کیفری سابقه ی عضویت و فعالیت در گروه های الحادی و فرقه های ضاله و معاند با اسلام و گروههایی که مرام نامه ی آن ها مبتنی بر نفی ادیان الهی است نداشته باشد. عدم عضویت و هواداری از گروهک های غیر قانونی و معاند با جمهوری اسلامی ایران برای اشخاصی پروانه كارآموزی صادر می شود كه دارای شرایط مندرج در قانون وكالت, لایحه قانونی استقلال كانون وكلا مصوب سال 1333 قانون كیفیت اخذ پروانه وكالت مصوب سال سایر قوانین و مقررات باشند. تبصره 1- کانون های وکلاء موظفند به منظور احراز شرایط فوق از مراجع ذی صلاح مربوط استعلام نمایند.برای اینکه بیاموزیم چگونه وکیل شویم رعایت تمام این قیود الزامی است.

برای موفقیت بیشتر در شغل وکالت علاوه بر مباحث تئوری و قبولی در آزمون ها بهتر است برخی ویژگی های رفتاری و ضخصیتی را نیز در خود تقویت کنید در ادامه به برخی از این موارد اشاره کرده ایم.

1- غیر از استعدادهای فطری و طبیعی، برای یک نفر وکیل دادگستری استعداد سخنوری و فصاحت و بلاغت در بیان خیلی کمتر از انچه تصور می رود لازم و ضروری است . برای آنکه وکیل بتواند حرف خود را به قاضی بفهماند و به او بقبولاند کافی است که در گفتار خود دقیق و ساده و صدیق و با علاقه و با حرارت باشد و افکار و عقاید خود را با وضوح کامل و به شکل پسندیده و جالب و موثری بیان نماید. قدرت استدلال، قدرت تخیل و ابتکار ، قدرت استنتاج ، داشتن طبع نقاد و نرمش و گسترش فکروقریحه ی روان شناسی نیز علاوه بر استعداد طبیعی لازم است.

2- انجام وظیفه غالبا مستلزم جسارت و شجاعت و شهامت خاص است . دراین جهت که درک نماییم باید چگونه وکیل شویم باید بگوییم گاهی وکیل مجبور می شود تا در مقابل تصمیم یکی از مقامات به اعتراض بر خیزد یا در مقابل افکار عمومی ایستادگی کند و مخالفت نماید. وکیل باید آنقدر شهامت اخلاقی داشته باشد که از هیچ چیز نهراسد و وظیفه ی خود را هرچند مخاطره آمیز باشد بدون تشویش و تردید و تزلزل انجام دهد و افتخار استقلال فکر و آزادی دفاع را که از خصوصیات وکالت دادگستری است برای خود کسب نماید .دراین صورت است که وکیل دادگستری شناخته می شود وکاملا آموخته است که باید چگونه وکیل شویم.

3- اطلاعات عمومی و حقوقی برای یک وکیل خوب برای اینکه بداند چگونه وکیل شویم و خود را مهیای آن کند:البته نباید توقع داشت که وکیل در کلیه علوم وفنون دنیای امروز تبحر داشته و صاحب نظر باشد لکن باید سعی کند که لااقل معلومات کافی در ادبیات و هنر و فلسفه و جامعه شناسی و تاریخ و علوم به دست اورد . باید پذیرفت که گاهی نقل یک بیت شعر تاثیرش بیشتر از استناد به ماده و قانون و رویه قضایی است . آنچه مطرح می کند بفهماند همه می دانند و فقط به قصد یاد آوری و نتیجه گیری ناچار به تذکر آن شده است اطلاعات عمومی باید با مطالعات حقوقی تکمیل و ترکیب شود.

4- قدرت کار برای یک وکالت دادگستری مستلزم ان است که وکیل تمام وجودش را وقف آن کند .وی ممکن است ساعتها برای یک جلسه نیاز به مطالعه و کار داشته باشد . هرقدر که دفتر وی منظم باشد باز هم ممکن است که نیاز به کار بیشتر باشد و وی باید بتواند این خستگی مداوم و طولانی را به جان بخرد.

5-وقت شناسی : در رابطه با موکل باید کاملا وقت شناس بوده ملاقات هایی که با موکل تعیین می کند به موقع حاضر شود.

6-ایجاد روابط دوستی و آشنایی بهترین چیز برای اینکه چگونه وکیل شویم آن است که از طریق محبت و نزاکت و ظرافت برای خود موکلینی فراهم نماید و از طریق دوستی موکلین خود را حفظ نماید.

7-عشق و علاقه به شغل وکالت کسی می تواند شکستهای پی در پی و پرکار و پرمشقت وکالت را تحمل کند که عاشق و دلداده این شغل باشد . چه رضایت خاطری بالاتر از اینکه وکیلی بتواند در پرونده مهم و مورد علاقه اش حکمی به نفع موکل خود به دست اورد و مورد اطمینان دادرس پرونده واقع شده باشد. وقتی وکیل می تواند از افتخار و احترام و رضایت مخصوص به وکالت دادگستری بهره مند گردد که خود او به این شغل و این مقام احترام بگذارد وو برای آن ارزش قایل باشد واینگونه است که می آموزیم چگونه وکیل شویم.

سخن آخر

به طور کلی درآمد یک وکیل بستگی به تعرفه کانون وکلای دادگستری دارد که این تعرفه هرسال تعیین می شود. خوشبختانه در دنیای امروزی برای حل بسیاری از مشکلات حقوقی افراد به یک وکیل نیاز دارند و افراد نمی توانند تنهایی این کار را انجام دهند. جالب است بدانید بسیاری از افراد مهم مثل سیاست مدار، رئیس جمهور و ... حقوق دان هستند و اگر شما فردی هستید که علاقه کافی به این رشته دارید باید بتوانید بعد از ورود به رشته حقوق مهارت و تجربه کافی را به دست آورید تا آینده خوبی در این شغل داشته باشید.


نظر کاربران